Jums reikės:
-
450g Pilno Grūdo Miltų
-
75g Lazdyno Riešutų
-
30g Sviesto
-
75g Džiovintų Abrikosų
-
1 pakelio Sausų Mielių
-
2 šauktų Klevų Sirupo
-
0.5 stiklinės Vandens
-
1 šaukštelio Druskos
Paruošimo būdas
- Paskleiskite riešutus ant kepimo skardos ir orkaitėje paskrudinkite. Atvėsinkite ir susmulkinkite.
- Persijokite miltus, sudėkite druską, riešutus, smulkintus džiovintus abrikosus, sausas mieles ir sviestą.
- Viduryje padarykite duobutę ir iš lėto supilkite į ją klevų sirupą bei šiltą vandenį. Užminkykite tešlą. Jei reikės, įpilkite dar šiek tiek šilto vandens.
- Minkykite tešlą 8 – 10 min. Tuomet perkelkite ją į dubenį, išteptą sviestu. Uždenkite plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5 val. Tešlos kiekis turi padvigubėti.
- Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite ir palikite dar 30 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio. Duonos kepale padarykite kelias įpjovas, aptepkite pienu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min., o tada sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite dar 15 – 20 min.
- Pastabos:
- Duoną galima kepti tiek ant skardos, tiek kepimo formoje. Idealiausiai tik stačiakampė forma keksams.
- Jeigu norite, kad raugas ir tešla greičiau pakiltų, padėkite juos į šiltą orkaitę.
- „Gyvos“ mielės veikiau kur kas energingiau, negu sausos.