Maisto Matavimo Lentelė
Dažnai gaminant pagal receptus reikalingi matavimo indai, samteliai, dubenėliai ir kiti prietaisai. Kad receptas gautusi skanus, visus ingridientus būtina naudoti pagal proporcijas, tad šiandien Jums bandysime padėti ir nurodyti, kaip tai lengviau galite padaryti, jei po ranka neturite visų reikalingų matavimo prietaisų. Pateiksime produktų matavimo vienetų lenteles, produktų svorių lenteles, bei pabandysime paaiškinti, kaip viską tiksliai konvertuoti.
Produktų svorio lentelė
Produktas | 1 stiklinė (250 ml) | 1 valgomasis šaukštas | 1 arbatinis šaukštelis |
Miltai | 160 g | 25 g | 10 g |
Manų kruopos | 200 g | 25 g | 8 g |
Džiūvėsėliai | 125 g | 15 g | 5 g |
Aguonos | 150 g | 15 g | 5 g |
Riešutai | 130 g | 30 g | 10 g |
Razinos | 160 g | 25 g | 10 g |
Krakmolas | 200 g | 30 g | 10 g |
Druska | 325 g | 30 g | 10 g |
Cukrus | 200 g | 25 g | 10 g |
Soda | – | 28 g | 13 g |
Kakava | – | 20 g | 10 g |
Cinamonas | – | 20 g | 8 g |
Malta kava | – | 20 g | 7 g |
Citrinų rūgštis | – | 25 g | 8 g |
Grietinė | 250 g | 25 g | 10 g |
Grietinėlė | 250 g | 15 g | 5 g |
Lydytas margarinas | 180 g | 15 g | 4 g |
Aliejus | 230 g | 20 g | 10 g |
Sutirštintas pienas | 200g | 30 g | 12 g |
Sviestas | – | 50 g | 25 g |
Skysti produktai:
0.5 arbatinio šaukštelio = 1ml
1 arbatinis šaukštelis = 5ml
1 šaukštas = 15ml
1 stiklinė, ar puodelis = 240ml
žiupsnelis = 1/4-1/3 arbatiniu šaukštelio
1 stalo šaukštas = 3 arbatiniai šaukšteliai
8 stalo šaukštai = 1/2 stiklines
Visos nors truputėlį įgudusios namu šeimininkės žino: litras pieno, vandens, sultinio ar net grietinėlės prilygsta vienam kilogramui. Mililitras – vienam gramui, o decilitras – šimtui gramų.
Europoje neįprasti matavimo vienetai
Nestandartinių matų žymėjimas
- Kietųjų produktų uncija (ounce arba oz) – 28 g,
- skystųjų produktų uncija (fluido ounce arba fl oz) – 28-30 ml
- 1 svaras – 16 uncijų – 450 g,
- 1 šaukštelis -1/6 fl oz – 5 ml,
- 1 šaukštas – 1/2 fl oz -15 ml,
- 1 puodelis – 16 šaukštų – 240 ml,
- 1 JAV pinta-480 ml,
1 JAV kvorta – 2 JAV pintos – 4 puodeliai – 960 ml, - 1 angliška pinta – 20 fl oz – 600 ml,
- 1 angliška kvorta – 1,25l.
Tūrio matavimas
125 ml = 4 fl oz (uncija)
150 ml = 1/4 pint (pinta)
175 ml = 6 fl oz
250 ml = 8 fl oz
300 ml = 1/2 pint
350 ml = 12 fl oz
400 ml = 14 fl oz
450 ml = 3/4 pint
500 ml = 16 fl oz
550 ml = 18 fl oz
600 ml = 1 pint
750 ml = 1 1/4 pint
900 ml = 1 1/2 pint
1 litre = 1 3/4 pint
Svorio matavimai
15 g = 1/2 oz
30 g = 1 oz
60 g = 2 oz
90 g = 3 oz
125 g = 4 oz
175 g = 6 oz
250 g = 8 oz
300 g = 10 oz
375 g = 12 oz
400 g = 13 oz
425 g = 14 oz
500 g = 1 lb (svaras)
750 g = 1 1/2 lb
1 kg = 2 lb
1 stiklinė (250 ml):
Miltų = 160g
Krakmolo = 200g
Cukraus = 200 g
Grietinės = 250g
Aliejaus = 230 g
Ištirpinto margarino = 180 g
Grietinėlės = 250g
Kondensuoto pieno = 200g
Džiūvesėlių = 125g
Manu kruopų = 200g
Razinų = 160g
Aguonų = 150g
Riešutų = 130 g
Valgomasis šaukštas:
Miltų = 25g
Krakmolo = 30g
Cukraus = 25 g
Druskos = 30 g
Citrinos rūgšties = 25g
Sodos = 28g
Grietinės = 25g
Sviesto = 50g
Aliejaus = 20g
Ištirpinto margarino = 15g
Grietinėlės = 15g
Kondensuoto pieno = 30g
Džiuvesėlių = 15g
Manu kruopų = 25g
Kakavos = 20g
Razinų = 25g
Aguonų = 15g
Cinamono = 20g
Maltos kavos = 20g
Riešutų = 30 g