Paruošimo būdas
Pusryčių funkcija yra paprasta – jie turi būti sveiki, maistingi, skanūs ne tik todėl, kad gražiai atrodytumėte, bet kad gerai jaustumėtės, nes gera dienos pradžia – jau pusė darbo. Ryte mūsų organizmui reikalingi visaverčiai pusryčiai, kurie būtų lengvai įsisavinami ir suteiktų jėgų. Pusryčiai turėtų sudaryti apie 20–25 procentų dienos suvartojamų kalorijų skaičiaus. Tad jeigu moterims per dieną reikia suvalgyti apie 2000 kalorijų, tai pusryčiams tenka apie 400. Tai nėra mažai – jogurto indelio ar banano neužtenka. Mitybos specialistai rekomenduoja būtinai į savo pusryčių racioną įtraukti grūdinių produktų, kurie sudaro sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindą.
Idealu, jei yra galimybė pasirinkti visų grūdo dalių produktus (pilno grūdo duona, pusrytainiai, košės). Jie yra turtingi vertingų angliavandenių, vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Angliavandeniai – jau nuo seno žinomas energijos šaltinis. Todėl pusryčiaujant išskirtinį dėmesį reikėtų skirti angliavandenių turintiems produktams. Jeigu esame sveiki, visais amžiaus tarpsniais mums reikia panašaus angliavandenių kiekio – apie 50–60 procentų mūsų dienos gaunamos energijos. Tačiau žmonės dažniausiai jų suvalgo nepakankamai.
Rekomenduojami pusryčiai:
- Liesa varškė ir jogurtas. Geriausia rinktis natūralius produktus ir patiems juos pasigardinti uogiene, medumi, uogomis. Pagardinti tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos uogos: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, serbentai. Svarbu, kad būtų skanu, maistinga ir be cheminių priedų bei nepadauginta cukraus.
- Košės ir dribsniai. Košė skani apibarstyta sūriu arba valgoma su vaisių ar daržovių salotomis. Taip pat košė valgoma su riešutais, uogiene, užsigeriant pienu ar sultimis. Grūdų, vaisių ir uogų masę galima pagardinti medumi. Tačiau kur kas sveikiau, jei užpilsite šaukštą išplaktos grietinėlės ar grietinės. Nederėtų rinktis košių ar dribsnių, kurių sudėtyje yra didelis druskos ar cukraus kiekis. Parduotuvėse siūlomi sveiki sausi pusryčiai iš tiesų nėra tokie sveiki, kaip skelbiama etiketėse. Į sausus pusryčius neretai pridedama cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas. Be to, jų grūdai yra pakaitinti, sudrėkinti, o paskui suspausti, todėl juose nelieka daug naudingų žmogaus organizmui medžiagų.
- Sumuštiniai. Pusryčiams tai neblogas pasirinkimas prie arbatos puodelio. Gaminant sumuštinius patartina baltą duoną keisti juoda (geriausiai iš stambiai maltų miltų) ir nepamiršti didelio griežinėlio pomidoro, agurko ar salotos lapo.
Surinkus informaciją, ką valgo (jei valgo) pusryčiams lietuviai, dažniausi atsakymai yra jogurtas, varškės sūrelis, virtas ar keptas kiaušinis, paprasta arba grūdėta varškė su uogiene arba viena, skrudintas batonas su medumi, su kiaušiniu keptos batono riekelės, kukurūzų dribsniai su pienu ar jogurtu, blynai, košės ir sumuštiniai.
Pabaigai
Galima pridurti tai, kad kiekvienas savo dieną planuojasi savaip. Vieni mėgsta pavalgyti vos tik atsikėlę, kiti prieš pusryčiaudami atsiprausia, apsirengia. Valgyti pusryčius tiksliai nustatytu laiku nėra būtina, svarbu pavalgyti per dvi valandas nuo prabudimo, nes juk nedarbo dienomis dažnas mėgsta pamiegoti ir keliasi vėliau.
Apibendrinant galima psakyti, kad pusryčiai – tai ne tik fiziologinio poreikio (alkio) patenkinimas. Tai pagarba ir dėmesys sau ir savo kūnui. Jei iki šiol jūsų pusryčiai tebuvo puodelis juodos kavos, pats laikas keisti įpročius, kad pradėtumėte dieną kupini jėgų ir gerų idėjų.